Cá sấu: nguồn sản phẩm giàu dinh dưỡng, sản phẩm chức năng và sản phẩm giá trị gia tăng
Main Article Content
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
[1] Buckley, M., Collins M. and Thomas-Oates J., 2008. A method of isolating the collagen (I) alpha 2 chain carboxytelopeptide for species identification in bone fragments. Anal. Biochem. 374(2), pp.325-334.
[2] Bùi Thị Bảo Châu và cộng sự, 2014. Effects of spray drying, head and pH treatment on anti- microbial capacity of siamese crocodile blood. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Nông Lâm nghiệp, số 4, 2014.
[3] Faustman C., Sun, Mancini Q. R. and Suman, S. P. 2010. Myoglobin and lipid oxidation inter- actions: Mechanistic bases and control. Meat Science, 86(1), pp.86-94.
[4] Gungormus M. and Kaya O., 2002. Evaluation of the effect of heterologous type I collagen on healing of bone defects. Journal of Oral and Maxillofacial Surgery 60(5), pp541-54
[5] Hoffman, L. C. và cộng sự, 2000. Carcass and meat characteristics of the Nile crocodile (Crocodylus niloticus). Journal of the Science of Food and Agriculture, pp. 390-396.
[6] Hoffman, L. C., 2008. The yield and nutritional value of meat from African ungulates, cameli- dae, rodents, ratites and reptiles. Meat Science, 80(1), pp.94-100.
[7] Tôn Thất Hưng và cộng sư, 2013. Kết quả đột phá trong việc sử dụng cao xương cá sấu điều trị bệnh xương bất toàn. Báo cáo chuyên đề chấn thương chỉnh hình 21/06/2013. Bệnh viện Chấn thương Chỉnh hình TP.HCM.
[8] Kittiphattanabawon, P., S. Benjakul, W. Visessanguan, H. Kishimura, and F. Shahidi, 2010. Iso- lation and Characterisation of collagen from the skin of brownbanded bamboo shark (Chilos- cyllium punctatum). Food Chem. 119(4), pp.1519-1526.
[9] Kurozawa, L. E., Morassi A. G., Vanzo A. A., Park K. J., and Hubinger M. D., 2009. Influence of Spray Drying Conditions on Physicochemical Properties of Chicken Meat Powder. Drying Technology 27(11), pp.1248-1257.
[10] Kurozawa, L. E., Park K. J. and Hubinger M. D., 2008. Optimization of the enzymatic hydroly- sis of chicken meat using response surface methodology. J. Food Science 73(5), pp. 405-412.
[11] Kurozawa, L. E., Park K. J. and Hubinger M. D., 2011. Spray Drying of Chicken Meat Protein Hydrolysate: Influence of Process Conditions on Powder Property and Dryer Performance. Drying Technology 29(2), pp.163-173.
[12] Đỗ Tất Lợi, 1977. Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. NXB Khoa học Kỹ thuật, Hà Nội.
[13] Merchant M. E., Pallansch M, Paulman R. L., Wells J.B., Nalca A. và Ptak R., 2005. Antiviral activity of serum from the American alligator (Alligator mississippiensis), 66(1), pp.35-85.
[14] Merchant M.E, Roche C, El.sey R.M., Prudhomme J., 2003. Đặc tính kháng khuẩn của huyết thanh từ cá sấu Mỹ (Alligator mississippiensis) so sánh Sinh Hoá và Sinh lý học. Phần B: Sinh Hoá và Sinh học phân tử, 136 (3), pp.505-13.
[15] Moody M.W và cộng sự, 1981. Alligator meat: an evaluation of a new seafood.Tropical and subtropical Fisheries Technological Conference of the Americas, San Antonio, pp.158-160.
[16] Morais, C. S. N., Morais N. N., Vicente-Neto J., Ramos E. M., Almeida J., Roseiro C., Bres- san M. C., 2013. Mortadella sausage manufactured with Caiman yacare (Caiman crocodilus yacare) meat, pork backfat, and soybean oil. Meat Science, 95(2), pp.403-411.
[17] Louwrens C. Hoffman và cộng sự, 2000. Carcass and meat characteristics of the Nile croco- dile (Crocodylus niloticus). Journal of the Science of Food and Agriculture, pp.390-396.
[18] Omokanwaye, T., O. Wilson, Jr., H. Iravani, and P. Kariyawasam. 2010. Extraction and Char- acterization of a Soluble Chicken Bone Collagen. IFMBE Proceedings. 26th Southern Biomedi- cal Engineering Conference, SBEC 2010: pp.520-523.
[19] Ryan, J. T., Ross R. P., Bolton D., Fitzgerald G. F., and Stanton C., 2011. Bioactive Peptides from Muscle Sources: Meat and Fish. Nutrients 3(9): pp.765-791.
[20] Saadoun, A., & Cabrera, M. C., 2008. A review of the nutritional content and technological parameters of indigenous sources of meat in South America. Meat Science, 80(3), pp.570-58.
[21] UBND TP.HCM, 2011. Chương trình phát triển cá sấu trên địa bàn TP.HCM giai đoạn 2011
- 2015. Ban hành kèm theo Quyết định số 3329/QĐ-UBND ngày 04 tháng 7 năm 2011 của Ủy ban nhân dân thành phố.