Le Hong Phong *

* Correspondence: Le Hong Phong (email: phonglh@dlu.edu.vn)

Main Article Content

Abstract

Ma ethnic group is one of the native minorites who lived in Lam Dong Province. Studying about culinary practice of Ma Minority, we can shed light on the cultures of other thnic groups, Lam Dong Province and highland region. This current study research investigates the culinary practice via Ma's folk tales, folk poems, including origins of food and beverage, about food, famine and dreams for prosperous livings; motif in eating and drinking a lot, buffalo- eating festival. Besides, this research study also introduces present food and beverage practices of Ma Minority and its changes.
Keywords: Ma ethnic, food and beverage

Article Details

References

[1] Jean Boulbet (1999), Xứ người Mạ lãnh thổ của thần linh, NXB Đồng Nai.

[2] Mạc Đường (chủ biên, 1983), Vấn đề dân tộc ở Lâm Đồng, Sở Văn hoá Thông tin Lâm Đồng.

[3] Cuu Long Giang,Toan Ánh(1974), Miền Thượng Cao Nguyên, NXB Sài Gòn.

[4] Nguyên Xuân Kinh (chủ biên, 2010), Tổng tập vǎn học dân gian các dân tộc thiểu số Việt Nam, Tâp 20, NXB KHXH,Hà Nội.

[5] Viện dân tộc học (1984), Các dân tộc ít nguời ở Việt Nam (các tinh phía Nam), NXB KHXH, Hà Nội.

[6] Phan Đăng Nhật (1981), Văn học các dân tộc thiểu số Viêt Nam-trước cách mạng tháng Tám, NXB Vǎn hoá,Hà Nội.

[7] Võ Quang Nhơn (1983), Văn học dân gian các dân tộc ít người ở Việt Nam, NXB ĐH&THCN,Hà Nội.

[8] Lê Hồng Phong (2006), Tìm hiều truyện cổ Tây Nguyên trường hợp Mạ và K'Ho, Trung tâm Nghiên cứu Quốc học, NXB Văn học,TP.HCM.

[9] Lê Hồng Phong (chủ biên, 2015), Nghiên cứu Folklore theo hướng tiếp cận liên ngành, NXB ĐHQG Hà Nội, Hà Nội.

[10] Đặng Nghiêm Vạn và các đồng tác giả (1985, 1986), Truyện cổ các dân tộc Trường Sơn-Tây Nguyên, 2 tập, NXB Văn học, Hà Nội.