Tran Thi Thu Huong * , Tran Thi Hong Chau , Hoang Dinh Bang , & Le Thi Truc Phuong

* Correspondence: Tran Thi Thu Huong (email: huongttt@cntp.edu.vn)

Main Article Content

Abstract

Germination is the development of the embryo seed when has good condition. Germination increase gamma aminobutyric acid (GABA) and facilitates easy digestion [1]. Through survey of the nutrient content of brown rice from Viet Nam rice seed OM5451 show that GABA content increase 27,43 times compare to raw materials, when the brown rice are soaked in water (pH7) 9 hours at room temperature and germinated at 30oC in 24 hours. The process of milling rice be done in 3 levels at 0,5mm to 1,5mm by Shatake machine. At level 1mm, the rate of intact embryo rice is 69,73% and the rate of seed germination of OM5451, OM6979 and OM1532 are from 96,72 – 97,44%. Germinated brown rice are dried at 50oC in 120 seconds that the moisture of germinated brown rice will be at l3,45 ± 0,03%.It is suitable for preserving germinated brown rice.
Keywords: GABA, germination, milling rice, drying rice.

Article Details

References

[1]. Babu. P.D., et al. (2009), Brown rice-beyond the color reviving a lost health food-a review. Magnesium 187(13.10).

[2]. Ito. S. and Ishikawa. Y. (2004), Marketing of value-added rice products in Japan: germinated brown rice and rice bread. in FAO rice conference Rome, Italy.

[3]. Elliott. K. and Hobbiger. F. (1959), Gamma aminobutyric acid: circulatory and respiratory effects in different species; re‐investigation of the anti‐strychnine action in mice. The Journal of physiology 146(1), 70-84.

[4]. Oh. C.-H. and Oh. S.-H. (2004), Effects of germinated brown rice extracts with enhanced levels of GABA on cancer cell proliferation and apoptosis. Journal of medicinal food 7(1): p. 19-23.

[5]. Trần Thị Thu Hương và cộng sự (2017), Nghiên cứu sự biến đổi dinh dưỡng của gạo lứt trong quá trình nảy mầm, Trường ĐH CNTP Tp.HCM.

[6]. Banchuen, J., et al.,(2010) Increasing the bio-active compounds contents by optimizing the germination conditions of southern Thai brown rice. Songklanakarin Journal of Science and Technology 32(3), 219-230.

[7]. Chung, H.-J., et al. (2009), Effects of steeping and anaerobic treatment on GABA (γ-aminobutyric acid) content in germinated waxy hull-less barley. LWT-Food Science and Technology 42(10), 1712-1716.

[8]. Nguyễn Hoàng Sơn, Khảo sát điều kiện nảy mầm tối ưu cho quá trình hình thành các hợp chất chức năng của 2 giống gao lứt CK20 và ĐH6 2013, Trường đại học Cần Thơ: Khoa nông nghiệp và sinh học ứng dụng, Bộ môn công nghệ thực phẩm.

[9]. Lê Minh Ngoan (2013), Khảo sát điều kiện nảy mầm tối ưu cho quá trình hình thành các hợp chất chức năng trong gạo mầm của hai giống lúa một bụi đỏ và VĐ20, Trường đại học Cần Thơ: Khoa nông nghiệp và sinh học ứng dụng, Bộ môn công nghệ thực phẩm.

[10]. Lê Thị Thuỳ Trang (2005), Khảo sát tỷ lệ gãy của lúa gạo trên quy trình xay xát tại nhà máy Đặng Thành, Trường Đại học An Giang: Khoa nông nghiệp- Tài nguyên thiên nhiên.

[11]. Banchuen J., et al., (2010), Increasing the bio-active compounds contents by optimizing the germination conditions of Southern Thai Brown rice, Songklanarin J. Sci. Technol, 32(3), 219 -230.

[12]. Komatsuzaki. N., et al.(2007), Effect of soaking and gaseous treatment on GABA content in germinated brown rice. Journal of Food Engineering78(2), 556-560.

[13]. Wijngaard. H., et al., (2005), The effect of steeping time on the final malt quality of buckwheat. Journal of the Institute of Brewing 111(3), 275-281.

[14]. Naruebodee Srisang, et al., (2011), Effects of heating media and operating conditions on drying kinetics and quality of germinated brown rice, Journal of Food Engineering, Volume 107, 385 – 392