Tran Hoai Nam * , Le Vu , Nguyen Duyen Linh , Nguyen Anh Tuan , & Tran Doc Lap

* Correspondence: Tran Hoai Nam (email: hoainam@hcmuaf.edu.vn)

Main Article Content

Abstract

Minimizing production inputs to maximize profitability in agricultural production is a concern of farmers. This study aims to determine the optimal input level to minimize the cost of coffee production in Lam Ha district, Lam Dong province. Multiple regression and constraint optimization method are used to estimate the impact of production inputs on coffee yield and to determine the optimal levels of inputs used. Research results show that coffee yield is influenced by chemical fertilizers, organic fertilizers, pesticides, labor, farm sizes, irrigation water and year of coffee tree plantation. In addition, the optimum input level used in 1 hectare of coffee to achieve a minimum production cost is of 1470 kg of chemical fertilizers, 20.75 liters of plant protection chemicals and 130 labors. The results also show that, current uses of chemical fertilizers, pesticides and labor are resepectively higher than the optimal levels 334 kg/ha, 9.03 liters/ha and 26 labor/ha, resulting an increase of 8.74 million VND in coffee production cost.
Keywords: Optimization, Coffee

Article Details

References

[1] Phạm Quang Bút, 2013 Phân tích ảnh hưởng của các yếu tố đầu vào đến giá trị kinh tế cây cà phê tại huyện Chư Pưh tỉnh Gia Lai, Khoa Kinh tế. Trường Đại học Đà Nẵng, Đà Nẵng.

[2] Debertin, D.L., 2012. Agricultural Production Economics. University of Kentucky.

[3] Eom, S.B., Lee, S.M., Kim, E.B., Somarajan, C., 1998. A Survey of Decision Support System Applications. Journal of the Operational Research Society 49, 109-120.

[4] Fan, S., Brzeska, J., 2010. Chapter 66 Production, Productivity, and Public Investment in East Asian Agriculture, in: Prabhu, P., Robert, E. (Eds.), Handbook of Agricultural Economics. Elsevier, pp.3401-3434.

[5] Giovannucci, D., Koekoek, F.J., 2003. The state of sustainable coffee: A study of twelve major markets. Agricultural Economics 3, pp.120-132.

[6] Nandalal, K.D.W., Simonovic, S.P., 2003. State-of-the-Art Report on Systems Analysis Methods for Resolution of Conflicts in Water Resources Management From Potential Conflict to Cooperation Potential (PCCP) UNESCO-IHP Publication, p.127.

[7] Hoàng Thị Ánh Nguyệt, 2012. Phân tích hiệu quả kinh tế cây cà phê tại nông hộ Chư Păh- Gia Lai, Khoa Kinh tế. Đại học Nông Lâm, Hồ Chí Minh.

[8] Nguyễn Hải Thanh, 2007. Các mô hình và phần mềm tối ưu hóa ứng dụng trong nông nghiệp. Trường Đại học Nông nghiệp I Hà Nội.

[9] Tran, L.D., Schilizzi, S., Chalak, M., Kingwell, R., 2011. Optimizing competitive uses of water for irrigation and fisheries. Agricultural Water Management 101, pp.42-51.

[10] Lê Quang Trí, Nguyễn Phạm Xuân Tài và Phạm Thanh Vũ, 2013. Tối ưu hóa trong việc lựa chọn các mô hình sử dụng đất nông nghiệp bền vững cấp huyện nghiên cứu cụ thể huyện Trà Ôn, tỉnh Vĩnh Long. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 25, p.173-182.

[11] Phạm Thế Trịnh, Phan Xuân Lĩnh, Đào Châu Thu, Trần Minh Tiến, 2013. Hiện trạng canh tác và hiệu quả sản xuất cà phê trên đất đỏ bazan huyện Krông Năng tỉnh Đắk Lăk. Tạp chí Khoa học và Phát triển, Đại học nông nghiệp Hà Nội 11-5.

[12] Mai Văn Xuân, 2011. Ảnh hưởng các yếu tố đầu vào đến phát triển cà phê bền vững trên địa bàn tỉnh Đăk Lăk. Tạp chí khoa học, Đại học Huế 68.

[13] Zwart, S.J., Bastiaanssen, W.G.M., 2004. Review of measured crop water productivity values for irrigated wheat, rice, cotton and maize. Agricultural Water Management 69, pp115-133.