Bui Van Mien * , & Huynh Van Nam

* Correspondence: Bui Van Mien (email: mienbv@vhu.edu.vn)

Main Article Content

Abstract

The study aimed to determine necessary optimum parameters for effective and high-quality operation of pig’s dehairing machine, especially to reduce the work load in the condition of post-scalding, where the pig’s temperature is still high, causing difficulties in dehairing and to ensure the lowest amount of hair left after dehairing with the machine. The dehairing machine was built based on calculations and designs adapted from other countries’ dehairing machine’s specifications. Preliminary experiments resulted in input parameters including the number of scraping rollers’ revolutions, tilt angle of auxiliary bar, dehairing time, with output parameter being the percentage of hair left on pig’s skin. The study was conducted at Cattle slaughtering center, Tan Tao ward, Binh Tan district, Ho Chi Minh city. The method of study was quadratic experimental design and Box-Behnken. Optimization was solved by Matlab software. Results showed that the optimum lowest percentage of hair left was Q = 3.85%, corresponding to the velocity of scraping rollers being v = 3.7%, tilt angle of auxiliary bar being α = 120° and dehairing time being t = 56.14 s.
Keywords: Hercules dehairing machine, optimal

Article Details

References

[1]. Nguyễn Cảnh, 2004. Quy hoạch thực nghiệm. Nhà xuất bản Đai học quốc gia TP.HCM.

[2]. Vũ Chí Cương, Đinh Văn Tuyền, Nguyễn Thị Kim Anh, Nguyễn Ngọc Huân, 2006. Chế biến các phụ phẩm giết mổ. Nhà xuất bản tổng hợp TP.HCM

[3]. Nguyễn Văn Hùng, 1999. Giáo trình Thiết kế máy. Trường đại học Nông Lâm TP.HCM.

[4]. Nguyễn Văn Hùng, 2008. Giáo Trình Phương pháp số và Matlab ứng dụng. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

[5]. Kôskin N.I., Sirkêvich M.G., 1987. Sổ tay vật lý cơ sở, Trần Liệu, Huy Hiền dịch, Nhà xuất bản Công nhân kỹ thuật Hà Nội

[6]. Bùi Văn Miên và cộng sự, 2004. Nghiên cứu các biện pháp sản xuất và chế biến thịt heo gà sạch cho thị trường thành phố Hồ Chí Minh. Kết quả đề tài cấp thành phố, TP. HCM.

[7]. Bùi Văn Miên và cộng sự, 2006a. Nghiên cứu mô hình dây chuyền giết mổ heo quy mô nhỏ. Đề tài cấp Bộ, Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn.

[8]. Bùi Văn Miên và cộng sự, 2006b. Hoàn thiện công nghệ và thiết bị cho dây chuyền giết mổ heo quy mô nhỏ. Báo cáo kết quả dự án sản xuất thử nghiệm cấp Bộ. B2006-12-01.

[9]. US PATENT 2.517.880: Animal carcass dehairing machine, Itel H. A., 1950

[10]. Nguyễn Thiện và Đoàn Xuân Trúc, 2006. Tổ chức sản xuất, giết mổ chế biến và xuất khẩu thịt lợn ở Việt Nam. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

[11]. Đặng Thành Trung và Võ Thái Bình, 2006. Nghiên cứu, thiết kế và khảo nghiệm hệ thống giết mổ heo. Luận văn tốt nghiệp Đại học, Trường ĐHNL, TP. HCM

[12]. Jining Xinglong food machinery manufacturing Co., Ltd, Máy cạo lông heo. http://hun-glong.asia/San-pham/30904/68500/May-cao-long-heo.html, ngày truy cập 25/02/2016.

[13]. Abattoir Equibment Supplies, Combined Scadling and Pig Dehairing Machines, http://www.abattoirequibmentsupplies.com/pig-combined-scald-dehairer, ngày truy cập 25/02/2016

[14]. MPS – Meat processing systems Group, Hercules Dehairing machine. http://www.mps-group.nl/en/mps-red-meat-slaughtering/pig-slaughter-lines/scalding-dehairing-and-washing/hercules-dehairing-machine/, ngày truy cập 25/02/2016.